top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Върху какво сте фокусирани… Миналото? Настоящето? Бъдещето?

Обновлено: 22 нояб. 2020 г.

Продължаваме разговор

Вашето бъдеще е ПО-ГОЛЯМО, отколкото Вашето минало!

Върху какво сте фокусирани… Миналото? Настоящето? Бъдещето? Вашето отношение към живота го определя. Думите, които обикновено използвате, за да опишете своето настояще, минало и бъдеще, непрекъснато създават и укрепват реалността, в която живеете. Ако се свързвате с безпомощна жертва, обикновен неудачник или просто някой, който няма късмет, ще живеете именно така. Вашият фокус ще ви насочи към обстоятелства и ситуации, при които отново ще се убедите в собствената си слабост и безпомощност. Ако обаче се представите като мощен господар на вашата съдба, ще станете такъв. Въпреки че не можем да променим или пренапишем биографията си, можем да пренапишем историите, които си разказваме и по този начин да разширим възможностите за бъдещето си. За да постигнете нещо, първо помислете за бъдещето, визуализирайте го много подробно, планирайте го и след това следвайте мечтата. За да се наслаждавате на нещата в бъдеще, е важно да се усетите тук и сега - в настоящето. А миналото е само колекция от преживявания, от които да се учите и приятни възпоменания.

Основните характеристики на хората по всеки от фокусите на внимание:

Хора с фокус върху бъдещето


• Хората, ориентирани към бъдещето, са мотивирани от цели.

• Те вземат решения въз основа на очакванията за бъдещи последици, като използват аргументи „ако-тогава“.

Те не са склонни да рискуват.

• Те могат да избегнат изкушения и отвличащи фактори, които се възприемат като краткосрочно удовлетворение или загуба на време.

• Човек, ориентиран към бъдещето, не може да получава удоволствие от текущи, краткотрайни дейности и преживявания.

Хора с фокус върху настоящето


• Търсят незабавно удовлетворение, игнорирайки или довеждайки до минимум абстрактни неща, които съществуват в очакваното бъдеще или минал контекст.

• Лесно се поддават на изкушения.

• Харесва им всичко, което носи незабавно удоволствие, и избягват това, което изисква големи усилия, работа, планиране или неприятности.

• Като правило са съсредоточени на това, което е, а не на това, което е било или може да бъде.

• Хората, ориентирани към настоящето, като правило, се отдават на желанията си и са игриви.

Хора с фокус върху миналото


•Те може да не забелязват реалното положение на нещата и вместо това да се фокусират върху своите ангажименти.

• Склонни са към консерватизъм и са заети с поддържането на статуквото, независимо дали това е наистина добро или лошо за тях.

• Не се впечатляват от нови, различни, по-ефективни начини за правене на бизнес - те са подозрителни и се страхуват от тях.

• Ритуалите и митовете играят важна роля в техния живот като традиционни или фундаментални ценности.

• Те не рискуват и не обичат приключенията.


Упражнение по трениране на фокуса

Разгледайте стаята, в която се намирате. Потърсете кафявите предмети. Всичко, което виждате, всички кафяви неща. Бързо. Уверете се, че не сте пропуснали нищо. Сега затворете очи и избройте на глас всичко, което се намира в стаята, но е зелено на цвят.

Сложно ли е?

Сега със затворени очи се опитайте да назовете всичко в синьо в тази стая. Всичко в бяло или червено. Сега отворете очи, огледайте се и обърнете внимание на всичко в зелено, което виждате в тази стая. В 99% от случаите хората с отворени очи намират много повече обекти от други цветове, отколкото си спомнят, след като се фокусират върху кафявото. Как се проявява това в живота? Много хора се фокусират върху кафявото, така да се каже, „калта“ на живота. А други хора търсят зеленото. Те търсят растеж. Те търсят живото.

В живота получаваме това, върху което се фокусираме. Това, на което обръщате внимание, това и чувствате.


Начало на статия можете да видите тук >>>


Продължаваме тема в следваща статия:

bottom of page