top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Вашето бъдеще е ПО-ГОЛЯМО, отколкото Вашето минало!

Обновлено: 22 нояб. 2020 г.

Върнете си контрола!

Представете си, че сте отишли на парти.


Какво според вас ще определи впечатленията ви от партито?


То ще се базира единствено от това, върху което се фокусира вашата вътрешна "камера".


Ако се съсредоточите върху караницата между двама души, бихте казали: "Всички се караха, ужасна вечер."


Ако фокусът ви е върху няколко влюбени двойки, ще кажете: "Това парти беше много романтично."


Ако фокусът е върху онези, които скучаят, ще си кажете: „Беше много скучно“.

Тайната е, че вашата "камера", вашият фокус, не може да се фокусира върху много неща едновременно. Той улавя само едно и от това прави заключение за всички събития.


Антъни Робинс казва:
„Всичко, което наистина искаме в живота си: семейство, приятели, връзки, пари, бизнес успех или признание - всички тези неща искаме само защото се надяваме, че те ще променят нашето вътрешно състояние.“

Всъщност можем да променим състоянието си по всяко време. Лесно е, ако използвате силата на фокуса.

Помислете на колко неща не обръщате внимание в момента. Сърцето Ви бие. Най-вероятно дори не му обръщате внимание, но е така.

Сега, когато го споменахме, можете да се съсредоточите на него.

Усещането например за въздуха, който излиза от климатика, ако се намирате до него.

Или мигането на клепачите... Точно сега стават много неща, които игнорираме и не забелязваме.

Постоянно също става нещо, заради което можем да се разстроим.

За да се чувствате нещастни, просто трябва да се съсредоточите върху това усещане и да забравите за всички хубави неща в живота си. Ако правите това отново и отново, ще се окажете с определен модел на фокуса, който ще определи какъв човек ще станете.

Огледайте се и намерете това, което не отговаря на вашите очаквания, направете тези области големи, ярки и ги приближете до себе си - и ще бъдете разочаровани. Повечето хора умеят да правят това отново и отново.

Или можете да се съсредоточите върху нещо хубаво и да се почувствате прекрасно.

Вземете някакво малко нещо, нещо красиво, приятно, но го направете по-голямо и по-ярко и веднага ще се почувствате по-добре.

Качеството на живота ви е пряко свързано с качеството на състоянията, в които живеете от ден на ден. Начинът, по който се чувствате всеки ден определя начина, по който се отнасяте към себе си, към другите хора и колко добре или пък не живеете.


Неуспехът е способността да се намери болката. Фокусирайте вниманието си върху това какво не е наред и какво не работи, за да го проработите допълнително.

Може би наистина имате някои вредни навици. Може би точно сега обръщате внимание на всичко лошо, на онова, което не работи, и това е нормално за вас, защото не сте се замисляли за това. Но вие, както и досега, вземате решения. Можете да изключите автопилота и да поемете контрола. И когато го направите, можете незабавно да промените качеството на живота си. Даже когато сме насред суматоха, разстройства и разочарования, във всеки момент можем да се спрем и да кажем “Ей, виж това цвете. А колко красив е залезът…” или да погледнем половинката си в очите и да кажем “Толкова ми провървя с теб.”


Ние имаме тази способност и когато я споделяме, усилваме я един в друг и това придава сила на отношенията и живота ни. Вие също притежавате такъв контрол. Това, което трябва да направите е да тренирате фокуса си.

Сега ще разкажа как да го направите.


Вие се фокусирате върху това, което ...можете или не можете да контролирате?


Върху какво се съсредоточавате - върху неща, които Ви вдъхновяват, или върху неща, от които се боите? Върху каквото и да се съсредоточите, това ще се отрази на чувствата ви, защото там, където има внимание, има енергия. Помислете: ако постоянно се фокусирате върху нещо, което не можете да контролирате, какво ще чувствате?

Смесица от разочарование, гняв, безпокойство и страх… И когато чувствуете всички тези емоции, те стават част от живота ви. Безполезно е непрекъснато да се фокусирате върху КАКВО НЕ Е ТАКА или какво ви липсва, ако искате да поправите тази ситуация. Докато не направите нещо, за да постигнете истински изменения, докато не се съсредоточите върху целта си, няма да имате шанс да намерите радост.

Притеснението за неща, които не можете да контролирате ще доведе до нежелан стрес. Просто помислете за физиологичните и емоционални увреждания, които стресът може да причини на тялото ви.


Върнете си контрола


Фокусирането върху неща, които не можете да контролирате, убива времето, изтощава мислите, емоциите и яснотата на мисленето.

Удовлетворените и щастливи хора анализират това, което е извън техния контрол и не позволяват това да им създава стрес. Когато външно събитие засяга живота им, те бързо си задават въпроса: „Мога ли да контролирам това? Или е нещо, върху което не мога да повлияя? "

Повечето хора се опитват да контролират всички събития наоколо. По-често обаче всичко, което можем да контролираме са нашите емоции, решения и действия.

Обмислете всички фактори, върху които можете да повлияете, и тези, които са извън вашия контрол: мненията на важни за вас хора, колеги или определени събития на работното място. Бъдете реалисти: нямате абсолютно никакъв контрол върху, например, мненията и поведението на други хора, колкото и да се стараете.

УПРАЖНЕНИЕ: всеки път, когато чувствате, че губите контрол се запитайте:

1. Как мога да съсредоточа енергията си върху неща, на които мога да влияя?

2. Какъв урок може да се извлече от това събитие? Как този опит ще ми помогне да изградя бъдещето, което искам, като същевременно е от полза за другите?

3. Какво трябва да направя, за да се откажа от нещата, които ме стресират?

Фокусирате ли се върху това, което имате или върху това, което сте загубили?

Ключът към успеха и усещането за удоволствие от процеса е разбирането, че въпреки, че не можем да контролираме много важни неща, то ние контролираме реакцията си към всякакви промени и сами решаваме върху какво да се фокусираме.


В следваща статия ще разгледаме:

bottom of page