top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

7 полезни навика, които ще ви помогнат да поемете контрола върху собственото си време и живот

От ранно детство свикваме да правим това, което ни се казва. Родителите и учителите говорят за това колко е важно да бъдем отговорни и независими, но междувременно те не позволяват дори стъпка встрани - навсякъде има ограничения и строг контрол.


Като дете не решавате сами за себе си. Всичко е решено вместо вас. Но когато влезете в зряла възраст, всичко се променя, нали?

Всъщност, не е съвсем така. Ние порастваме и ни се струва, че сега сами сме си господари. Но, сковани от задължения, обещания и морал, ние все още не можем да правим това, което искаме, и да живеем така, както искаме. За това, което искаме да правим „за себе си“, банално не стигат времето и силите.


Има ли изход?


Ето 7 навика, които развивайки ги, ще можете да управлявате живота и времето си по-ефективно.


Навик #1. Купувайте само това, от което се нуждаете

Живеем в свят на предмети. И ние се стремим да спечелим повече пари, за да купим повече неща. На пръв поглед - какво не е наред в това, че искате да имате телевизор на цялата стена, модни дрехи, мощен компютър, престижна кола ...


Но факт е, че удоволствието от закупуването на нещо е почти винаги много по-малко от усилията, които трябва да се положат, за да се купи. В допълнение, потребителското поведение е поведение, наложено ни от търговци и безкрайна реклама, която ни залива отвсякъде.


Как могат да се намалят разходите?


Помислете за това, наистина ли се нуждаете от нова кола и 5 години лизинг, които идват с нея? Искате да си купите кола, за да бъдете по-мобилни или за да ви завиждат съседите? За първия вариант има съвременни решения - автомобил под наем, carsharing ...


Трябва ли да обновявате гардероба си всеки месец? Правят ли ви тези разходи истински щастливи и доволни от живота си? Може би има смисъл да се съсредоточите върху качеството, а не върху количеството и да купите няколко комплекта дрехи, които ще ви служат дълго време?


Трябва ли да ходите на ресторант всяка седмица? Можете ли да си го позволите?


Навик #2. Концентрация

Ако се стремите да правите максимум неща за единица време, производителността ви рязко спада. Намаляват както качеството на вашата работа, така и броят на изпълнените задачи.


Ако ви се струва, че ефективно се справяте с няколко задачи едновременно, тогава направете прост експеримент: опитайте се да говорите с двама души едновременно - единият по Skype, а другият по телефона. И ще видите, че това не е възможно.


Правейки няколко неща едновременно, в действителност вие само бързо превключвате между тях. Всеки такъв „превключвател“ отнема енергия и време, тъй като не можете незабавно да се съсредоточите върху проблема, трябва време, за да се потопите в него.


Много по-ефективно е да съставите списък със задачи и да ги изпълнявате по реда им - като важни или спешни (в зависимост от спецификата на вашата работа). Главно правило - не се разсейвайте по задача №2, докато не свършите задача №1.


Навик #3. Избягвайте задължения и обещания

Чувството за дълг е много мощно нещо, с което можем да бъдем манипулирани. Обещахте на колега да му помогнете да представи тримесечния отчет и попадате в мрежа от ангажименти към него.


Ако не спазите обещанието си, няма да изглеждате добре в очите му и няма да се чувствате добре. Възможно да се окаже, че заради вас той пропусна срокове или не се справя с работата!


Но чакайте ...

Как така ЗАРАДИ ВАС? Това е неговият живот и неговата работа. Какво общо имате Вие с него?


За да не изпадате в подобни ситуации, не се обвързвайте, не обещавайте нещо, което не можете/не искате да направите. Правете само това, което вие сами смятате за необходимо.


Задълженията по кредити също не водят до нищо добро. Те Ви лишават от свободни средства и потапят в постоянен стрес. В крайна сметка, ако загубите работата си, на кредиторите им е все едно, те ще чакат парите си по график, всеки месец, ден след ден, докато не изплатите дълга си.


Навик #4. Организирайте работата си, дома си, подредете нещата в главата си

Изхвърлете ненужните предмети. Изхвърлете хората от живота си, които ви дърпат назад. Подредете бюрото си. Не си пълнете главата с новините на деня (освен ако професионалната ви дейност не го изисква и не ви касаят лично).


Казват, че трябва да знаете за произшествия в страната ... Това отчасти е вярно, но как може да ви помогне информацията за поредната катастрофа?


Единственото нещо, което тази новина ще направи, е да ви накара да се страхувате на пътя. Повярвайте ми, ако в страната се случи нещо наистина важно, спешно и достойно за внимание, вашите колеги или приятели ще ви разкажат за това.


Навик #5. Водете здравословен начин на живот

Ако сте свикнали да се справяте със стреса с помощта на алкохол, то сте стъпили по много хлъзгав път, който води само в една посока - надолу.


Алкохолът не решава проблемите, а само ги влошава. И ако ви се струва, че изпиването на бутилка или две в края на работната седмица е напълно нормална „почивка“, помислете, може би ще е по-добре за тези пари да отидете на SPA или отпускащ масаж? Или да излезте сред природата? В крайна сметка можете да направите аеробна тренировка даже у дома!


Откажете се от алкохола в полза на спорта. Не е нужно да ставате олимпийски шампион, достатъчно е само лек джогинг сутрин, за да поддържате тялото си в добра форма. Не забравяйте, "здрав дух в здраво тяло!"


Навик #6. Решавайте нещата веднага

Важните дела и задачи трябва да бъдат приключени възможно най-рано - особено големите, обемни задачи.


Отлагането „за утре“ води само до едно - до отлагането „за вдругиден“ - и така нататък до безкрайност.


Не можете да управлявате живота си, докато бремето на делата ви притиска и в края на краищата трябва да бъдат решени. Научете се да изпълнявате важни задачи веднага, без да ги натрупвате и отлагате.


Навик #7. Бъдете пунктуални

Ако постоянно закъснявате за срещи, това, първо, показва вашето неуважение към човека, който ви чака, и второ, това ясно показва вашата неспособност да управлявате собственото си време.


За да не закъснеете, винаги отивайте на срещата с разчет, все едно тя ще започне 15 минути по-рано, отколкото е договорено. Така че, ако имате среща в 15:00, планирате да сте там в 14:45.


Вярваме, че тези прости навици ще са Ви полезни!


Какво още бихте добавили Вие?


Напишете в коментарите.


Не пропускайте най-интересните публикации за личностен растеж. Абонирайте се за нас в социалната мрежа, която харесвате: Instagram, Facebook, Telegram.

bottom of page