top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Да мечтаете не е вредно, а важно: 13 техники, за да фантазирате с полза!

Може ли да мечтаете с полза и да използвате умението да фантазирате за достигане на цели?

Еднозначно да!

Един от най-важните съвети на бизнес-треньорите е да мечтаете. Отделяйте време за фантазии, та дори да ви се струват диви и глупави. Само когато си позволим да бъдем смели (макар само в мислите) и излезем извън рамките, се раждат най-добрите идеи и решения за движение напред.


13 начина да мечтаете с полза за своите цели


Предлагам ви 13 прости стъпки, които могат да ви помогнат да достигнете целите, да видите света в цялото му разнообразие и да разберете, че да мечтаете не само, че не е вредно, а даже е много полезно.

1. Търсете подсказки в детството


Децата не се страхуват да мечтаят. За тях това е толкова естествен процес, колкото и дишането. Затова винаги сме изненадани от лекотата и нетипичността на техните мисли. Именно в детството следва да търсите подсказки за своето предназначение, способности и истински желания.

За да разберете своето детско аз, покрито със “слоеве” на възрастност, задайте си въпроси като например:

  • С помощта на какво възприемах света в детството си по-ярко – физически усещания, визуални образи, аромати?

  • Какво дълго време ме очароваше, мен - детето?

  • С какво обичах да се занимавам, на какво обичах да си играя като малък?

  • Какви фантазии на никого и никога не съм разказвал?

  • Откликва ли на същността ми някоя от тези детски игри и фантазии и като възрастен?

Въз основа на детските ми увлечения какви таланти / способности мога да развия?

Ето още един начин, който ще ви подскаже на какво да обърнете внимание, когато търсите себе си. Изберете любим цвят, който харесвате. Представяйки си този цвят, разкажете за себе си. Например „Аз съм зелен. Ярък, интензивен, жив, като джунгла." Анализирайте къде са ви отвели мислите ви.

2. Планирайте емоциите


Изпитаните положителни емоции ни правят щастливи, а не събитията, действията или резултатите от нашите действия. Подобно на делата, така и емоциите също трябва да бъдат планирани. Спомнете си, ние изпитваме удоволствие - независимо какво се е случило - от добре свършена работа, от сърдечен разговор с най-добрия ни приятел.


В същото време лошото настроение сутрин е гаранция, че на път за работа, после в офиса, всеки само ще ни пречат и съсипват деня.

Затова си представете своя идеален ден в детайли и напълнете процеса с най-добрите емоции, които бихте могли да изпитате в най-различни ситуации. Ще повторя: планирайте емоциите си.


За да закрепите резултата, анализирайте това, което сте си представили.

Какви моменти на идеалния ден вече “са ви в кърпа вързани”?

Какво не ви достига във вашия идеален ден?

Какво можете да направите, за да се появят недостигащите елементи?

Защо не можете да получите това още сега?


3. Надарете се с допълнителни способности


Всеки от нас в някакъв момент иска да има няколко живота. Представете си, че ги имате.

Какъв бихте били, ако можете да изберете времето, мястото и професията? Може би бихте станали известен актьор и бихте се снимали в блокбастъри? Или бихте били изследовател в една или друга област?

Анализирайте с какви способности сте се надарили във всеки един от животите си и какво трябва да направите, за да се проявят те във вашата реалност. Това ще ви подскаже накъде да насочите усилията си.


4. Мечтайте с последствия


Всеки от нас иска да живее щастливо, да прави това, което обича. Включете всичко това, което ви харесва в живота си. Мислите, идеите и мечтите стават материални само тогава, когато правите нещо за тяхното въплъщение в реалността. В противен случай в някакъв момент те ще отидат завинаги от живота ви.

5. Търсете възможности


Много от нас искат да бъдат богати, но често се отказват от увеличаване на доходите си, само защото се страхуват и не знаят, че това е реално. Не искаме излишна суета, не търсим начини, не сме уверени в талантите си - има много оправдания. Но в действителност всичко е много по-просто. Дали ще бъдете финансово успешен зависи в голяма степен от вашето вътрешно усещане за „аз мога“. Така че - търсете възможности. Можете да получите това, което искате, не само за пари, но и например чрез обмен на знания, услуги, стоки.


Например, искате ли да пътувате по-евтино? Можете да търсите евтини самолетни билети, да използвате услугите за споделено пътуване или да помогнете на хората да транспортират по-бързо своите пратки и да получите възнаграждение за това. Постоянно си задавайте два въпроса: „Как мога да получа това, което искам без пари? И как мога да получа необходимата сума пари за това, което искам? "


6. Измисляйте си събеседници


Задайте на пет различни човека един и същ въпрос – те ще ви дадат пет различни отговора. Всеки има свой свят, свой опит и принципи. И нерядко може да чуете нещо наистина интересно, което никога не ви е идвало на ум. Опитайте да погледнете на света през очите на измислен персонаж или историческа личност и да видите тяхното решение на вашата задача.


Затворете очи и си представете света на този човек, извънземен, персонаж от мултфилма, герой от филм... Главно, не отхвърляйте идеи. Просто ги колекционирайте, колкото и нелепи да ви се струват в момента.


7. Заземявайте се


Прави сте, когато смятате, че нищо няма да постигнете. Но сте прави и когато сте уверени, че всичко ви е по силите. Да получите желаното може по различни начини, да да се приближите към целта - прости действия. Не хвърляйте веднага всички сили за изпълнение на желанията си. Просто изберете тези, които ви се струват по-близки, по-прости, по-приятни и освободете за тях няколко минути на ден. Започнете макар и с малко.


Изпълнявайте по малко от това, което искате и не упорствайте само в един начин. Ако не сработва «да купя», опитайте «да наема», «да заменя», «да намеря партньор».


8. Подчинявайте страховете си


Веднага щом трябва да направите нещо важно, като правило възниква желание да се разходите, да направите маса малки неща, да почетете книга. В много случаи означава, че вашите страхове изплуват на повърхността. Не забравяйте, страхът винаги се появява, ако сте на прав път и почти сте постигнали целта си. Първата стъпка по висока стълба обикновено не е страшна - не знаете какво следва, но земята е близо. Страхът стиска гърлото ви, само когато сте напреднали достатъчно далеч и движението назад е толкова трудно, колкото и движението напред.

Подгответе се за факта, че един ден ще искате да зарежете всичко по средата на пътя. Единствен съвет - да приемете факта и помислете какво ще ви помогне да се справите със страха, когато той се появи. И когато дойде „момента Х“, ще сте готови да се справите с него.


9. Слушайте себе си


Само безумците се впускат в битка без подготовка. Разумният човек винаги се страхува от нещо ново, непознато, важно. Но кажете, кой печели по-често: такъв, който не е трениран, не знае правилата и няма информация? Или такъв, който не е изненадан от действията на врага, не губи време в изучаване на основите и постоянно се развива?


Вашите страхове са предупреждение, че трябва да научите нещо, да натрупате опит и да развиете определени умения. Слушайте страховете си и ги използвайте за свое благо.


10. Изпадайте в крайности


Направете две неща.


Първо – представете си най-лошия от всички възможни варианти, които могат да се случат. И забравете за това. Подсъзнанието вече е започнало работа по подготовката на вътрешните ви ресурси за най-страшния край. Ще издържите, каквото и да стане. Ще бъдете готови и ще се измъкнете.


Второ – представете си идеалния за вас вариант на разрешаване на ситуацията. Какво бихте направили, ако сте идеален човек? Какви са действията ви, ако сте най-добрият? Вашето подсъзнание вече е готово да ви поддържи в замисленото. Просто повярвайте.

11. Вървете към целта с малки крачки


Направете списък с малки ежедневни неща за вършене и които ще ви доведат постепенно до това, което искате. Също така имайте предвид, че във всеки списък има пункт, който е плашещ. И вие оставате без мечта, на крачка от нея, защото се страхувате да прекрачите напред.


Както казва Ричард Брансън: „По дяволите! Захванете се и го направете! " Не забравяйте пункт № 10.

А сега просто направете тази стъпка.


12. Навреме понижавайте стандартите


Мечтайте и си поставяйте големи цели, но в същото време не очаквайте максимални резултати, ако никога преди не сте го правили. Затова самостоятелно снижете стандартите си, намалете нивото на перфекционизъм, за да не се откажете. По този начин си позволявате да се отпуснете и все пак да направите нещо, да видите над какво си струва да се замислите, какво може да се коригира.

Децата не се страхуват да правят грешки - те се учат, като бъркат и вземат множество решения, неверни от гледна точка на възрастните. Позволете си да действате по същия начин.


13. Хвалите себе си


Ако сте постигнали известен напредък, дори и малък, не пропускайте да се похвалите. Фиксирайте това чувство в себе си - усещането за победа и увереност в себе си. Хората често се страхуват да признаят, че са супер. Кажете на глас фразата „бъди уверен в себе си човек“. Кой трябва да ви увери, че сте достойни и можете всичко? Само вие можете да го направите.


Така че, можете да мечтаете с полза за подобряването на живота си и постигане на своите цели.


Мечтайте и бъдете здрави, успешни, уверени и щастливи!


Не пропускайте най-интересните публикации за личностен растеж. Абонирайте се за нас в социалната мрежа, която харесвате: Instagram, Facebook, Telegram.



bottom of page