top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Завладяващ контент-маркетинг

Какъв контент (съдържание) ще привлече два пъти повече трафик на вашия сайт?


Съдържанието е това, което управлява интернет. Контентът формира “лицето” на Вашия бизнес. И именно това лице търгувате. Да правите добър контент не е достатъчно. Времето на просто добрият контент свърши.


Безсмислено запълване на сайта със статии, инфографики и безплатни видео уроци няма да даде желания резултат. Всеки ден потребителят е залят от нискокачествено съдържание. Вашият сайт трябва да се превърне в съдържание-маяк и да очертае правилен клиентски курс през 2020 г.


1. Наръчници, ръководства, отчети и постъпкови инструкции.


Такива материали са истински магнит за потребителите. По природа хората са мързеливи и обичат когато всичко е направено така, че за да се справят с дадена материя е нужно да приложат минимум усилия. Такива материали лесно стават вирусни, което увеличава органичния обхват на аудиторията.


Но има нюанс.


На пръв поглед изглежда, че създаването им не отнема много време. Но всъщност написването им изисква немалко усилия, за да бъдат действително годни. Ще е нужно с дълбоко познание да описвате бизнес-процесите и механиката по вашата тема. Ако се справите с това, потребителите ще ви се отблагодарят с абонамент и репост. НО! Преди да подготвите такъв PDF, убедете се, че това ще е интересно за вашата целева аудитория.


2. Визуализация на потоци от данни в информационното поле.


През последните 4 години, аналитиците фиксират намаляване на времето на четене на текстова информация. Текстът уверенно се измества от видеото и графиката. В частност - инфографиката. Има 9 основни типа инфографика: статистическа, таймлайн, карти, йерархия, матрица, алгоритъм, фото-инфографика, сравнение, изследване. Ще разгледаме трите най-разпространени типа инфографика.


Лесно е за досещане, че статистическата инфографика дава сухи статистически цифри. Тя е една от най-разпространените в Мрежата, лесно може да бъде адаптирана към всякаква ниша. Но не бива да забравяме, че визията трябва да бъде ярка и лесно четима.


Даже ако се използва монохромна палитра.


Таймлайните ефективно работят в соцКОНТЕНТ-МАРКЕТИНГа. Като правило това е историята на развитието на марката, работа върху проект, творчески път. Такава инфографика е подходяща за вирусни постове и можете да съберете доста лайкове под такава публикация.


Географските карти в инфографиката работят отлично в блоговете и корпоративните сайтове. Подходяща е за конкретно, фокусирано развитие в социалните мрежи. Такава карта трябва да обяснява детайлно дадена една тенденция. Например - използването на един хештег в Европа за последните 7 месеца.


3. Видео, видео, видео.

От 2015 г. прекрачихме в ерата на потоковото видео и транслации на всякакви бизнес-процеси. Десетки платформи за онлайн-транслации набират популярност сред потребителите. Всеки ден се транслират милиони клипове. Не изостава и вездесъщият Facebook, който дава възможност за стрийминг на своя акаунт. Хората трябва да ви имат доверие, за да купят нещо от вас. И за формирането на доверие приложения от типа на Instagram подхождат идеално.


Това е отличен начин да се запознаят лично с вас и с вашия екип. Подобни транслации създават максимално топли и доверителни отношения с вашата аудитория. Маховикът на потоковото видео е стартиран. Остава ви да се хранете за него.


4. Как мемовете влияят на генетиката на абонатите.


Мемът (на английски: meme (/ˈmiːm/) е идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура.

Терминът произлиза от старогръцката дума мимема (на старогръцки: μίμημα, „нещо, което се имитира“) и по аналогия с термина ген.


Въведен е от Ричард Докинс в книгата му „Себичният ген“ (1976) при обсъждане на еволюционното естество на разпространението на идеи и културни явления. Мемовете се разпространяват, като прескачат от мозък в мозък чрез процес, който в най-широкия смисъл може да бъде наречен имитация. Според Ричард Докинс разпространението на мемовете е проява на Дарвиновата теория под друга форма. Той смята, че мемът е единица информация, намираща се в мозъка и е мутиращ репликатор в културната еволюция на човечеството. Т.е. това е някакво информационно послание, което се отпечатва в мозъка и за дълъг интервал от време се асоциира с определени обекти или действия.


Маркетинговата употреба на мемите е за привличане на внимание и репости. Те бързо предават общото значение на съобщението. С правилното генериране на мемове вашата целева аудитория ще ви отличи точно от конкурентите в нишата и ще ви се довери. Диференцирайте - конвертирайте.


Ефективният контент-маркетинг изисква не просто внимание, но и трезв разчет и ясно разбиране на това, което искате да получите от него. Изградете доверие с вашата аудитория. Това е най-удобният и ефективен начин за комуникация с потребителя, върху който всеки ден се “изсипват” няколко хиляди информационни публикации и оферти.


Но не мислете, че контент-маркетингът ще ви донесе планини от злато след месец.

Това е състезание, в което печели издръжливият бегач, а не спринтьорът.


С вяра във Вас и Вашия успех, Александр Аненков

Помагам на хората да достигат по-високо ниво на качеството на живота им.

bottom of page