top of page
  • Юлиан Турсин Медицински експерт

Водата и организма


Можете да пиете вода всеки ден и колко искате? - Тогава просто имате късмет!

Планетата все още е пълна с места, където хората не могат да получат достатъчно вода за най-основни нужди.

Какво всъщност означава за нас водата?

Как нейният недостиг се отразява на здравето?

Да се доверяваме ли на чувството за жажда?

Да пием или да не пием допълнително вода?

Нека разгледаме по-нов начин това толкова важно вещество.

На пръв поглед, какво може да е по-просто за изучаване от водата?

Нейната проста формула - Н2О, както и нейната способност да бъде в три агрегатни състояния, е известна на всички. И все пак водата е едно от най-мистериозните вещества на Земята. Молекулярната структура на водата е открита още през 18 век, но изучаването на нейните свойства в човешкия организъм все още активно продължава.

 

1. Измамната жажда

Без храна човек може да живее около 50 дни, ако пие достатъчно. Но без вода - само 5 дни.

Ако загубите само 6–8% от дневния обем течност, можете да изпаднете в несвяст. При загуба от 10% ще започнат халюцинации, а с липса на 20% настъпва неизбежна смърт.

Следователно ние чувстваме жажда, изразходвайки дори 1% течност - ето колко е важен водният баланс за човешкия организъм!

Около 24 000 неврона в 34 зони на мозъка участват във формирането на чувството за жажда. Това показаха изследвания в Станфордския университет и Allen Institute for Brain Science (2019).

Подобно участие на нервните клетки в създаването на чувство на жажда за пореден път показва колко важен е водният баланс за живота ни.

На пръв поглед изглежда, че жаждата е удобен и разбираем сигнал, че трябва да попълним изразходената вода. С този механизъм обаче не всичко е толкова просто и безобидно.

Факт е, че усещането за жажда се задейства, когато загубата на влага вече е достигнала критична точка. Тоест, ако сме жадни, това означава, че тялото просто крещи „SOS!”, и негативните процеси, причинени от дехидратацията вече са започнали в него: нарушено внимание, умора, раздразнителност.

В идеалния вариант ние трябва да компенсираме загубата на вода по-рано, отколкото ще почувстваме истинска жажда.

Освен това усещането за жажда може да не работи правилно - върху това влияят много фактори. Например, то отслабва с възрастта, може да бъде приглушено от прекомерната употреба на сладко или дълго пребиваване в хладен климат.

Поради психологически особености човек може да обърка жаждата с глада, което не само че не помага за поддържане на водния баланс, но и обременява с ненужни калории.

Оказва се, че не можете напълно да се доверите на собствената си жажда. Затова е по-правилно да свикнете да пиете вода редовно и в достатъчни количества, в съответствие с вашия начин на живот и ситуационни натоварвания в течение на деня.

Сигнали за обезводняване на организма могат да бъдат:

  • хронична умора

  • лоша концентрация на вниманието

  • главоболие

  • повишено кръвно налягане

  • нарушение на работата на бъбреците

  • болки в ставите

 

Присъединете се към Viber съобществото Wellness for you

Viber отмени добавянето и верификацията на нови публични акаунти. Ето защо добавянето ще бъде по един завоалиран, но несложен начин:

Стъпка 1. Отворете Viber, намерете менюто долу в дясно и натиснете "Още".

Стъпка 2. Изберете "Сканер QR-код" - може да бъде и във вид на иконка, наподобяваща QR-код.

Стъпка 3. Сканирайте кода – ще се отвори страницата на отвореното ни съобщество Wellness for you.

Стъпка 4. Присъединете се.

 

2. Да си течен е нормално

Човешкият организъм се състои повече от половината от вода: в тялото на новородено съдържанието на вода е 86%, в тялото на възрастен - 75%, а в тялото на възрастен човек - до 50%. Между другото, с намаляването на количеството вода в организма с възрастта, учените и свързват процесите на стареене.

Съдържанието на вода в различни тъкани и органи също се различава: костите съдържат 20-30%, черният дроб - до 69%, мускулите - до 70%, мозъкът - до 75%, бъбреците - до 82%, кръвта - до 85% вода.

Какво прави водата вътре в човека?

 

3. Температурен баланс

Биохимичните реакции в нашите тела могат да протичат само в строго ограничен температурен диапазон: 36–37 ° С. Тези показатели трябва да се поддържат с точност до десета част от градуса и именно в тази задача водата ни помага най-много.

Благодарение на много високия топлинен капацитет - 5-30 пъти по-висок от този на другите вещества, тя създава най-добрите условия за натрупване, съхраняване и разпределение на топлината в тялото.

Водата е оптимална и необходима среда за повечето процеси, протичащи в организма. Самата тя встъпва в реакция само в някои случаи – например, при производство на енергия.

 

4. Транспорт на всички вещества

Също така водата изпълнява за нас много важната транспортна функция, като осигурява взаимната връзка между всички органи и тъкани.

Кръв, лимфа, междуклетъчна и вътреклетъчна течности съдържат много Н2О. Всяка секунда водата ни помага да пренесем хиляди вещества, необходими за живота от орган в орган и от клетка в клетка, и да изведем вече „отработените“ метаболитни продукти.

 

5. Амортизация

Друго уникално свойство на водата е защитата на вътрешните ни органи от претоварвания, които може да изпитаме при движение. Бидейки „потопени“ във водната среда, човешките вътрешни органи имат минимално тегло, което позволява на тялото да компенсира инерцията и да се предпази от критични претоварвания (като бягане, скачане, падане и други ситуации).

 

6. Колко губим?

Разходът на влага зависи от климатичните условия, физическата активност, здравословното състояния и други показатели.

Средно, възрастен човек с тегло около 70 кг изразходва в денонощие вода по следния начин:

  • през бъбреците – около 1,5 л в денонощие

  • в резултат на потоотделяне – около 400–500 мл течност на ден

  • издишване – около 400 мл

  • чрез чревния тракт – около 200 мл

Естествено, че такъв разход на течност е необходимо постоянно да се попълва. И тези цифри могат да се увеличат при промяна на жизнените условия. Например, нуждата от вода нараства не само в горещ и сух климат (поради повишено изпотяване), но и в студен сух климат!

Единствената разлика е, че в студа ще даваме повече влага не през потните жлези, а през дъха - спомнете си издишаната пара през зимата.

И ако се ориентираме по физическата активност, тогава всичко пряко зависи от натоварването, и то не непременно в спортната зала.

На практика всички знаят, че тялото се дехидратира по време на спорт, но не забравяйте и за обикновената физическа работа.

Например, при температура 38–40 ° С и ниска влажност, на хората, работещи на открито (в същите крайградски райони), могат да са нужни до 6–6,5 литра вода на ден!

 

7. Какво ще пиете?

Денонощната потребност от вода за възрастен човек е 30–40 г на 1 кг телесна маса.

Нека разгледаме откъде получаваме вода всеки ден:

  • Около 40% от необходимата течност получаваме с храната.

  • Още малко вода (около 300 мл) се образува в тялото ни в резултат на биохимични процеси.

  • Останалата част от водата трябва да получаваме в течна форма.

Всъщност „сухата“ храна се състои от 50-60% вода.

В кашите се съдържа до 80% вода, в хляба - около 50%, в месото - 58–67%, в зеленчуците и плодовете - до 90% вода.

Кои напитки са за предпочитане?

Изборът трябва да бъде направен в полза на обикновена вода и билковите чайове. Обикновената питейна вода с добро качество е най-доброто, което можете да дадете на организма си за попълване на водния баланс.

Това не означава, че пиенето на кафе и чай се забранява - просто те не трябва да заемат 90% от целия обем на постъпващата течност.

Също така, не бива да се увличате от лечебна минерална вода без лекарска препоръка.

Важно е да помните, че такава вода съдържа повишено количество минерали в определено съотношение, което может лично на вас да не ви подхожда и да предизвика здравословни проблеми.

 

8. За мен без захар

Най-добре е да се избягват сладките напитки и то не само защото заплашват здравето на зъбите и метаболизма. Капанът е още и в това, че напитките с високо съдържание на захар постепенно отслабват възприятието ни за сладък вкус, като по този начин ни подбуждат да консумираме храни, още по-богати на бързи въглехидрати.

В експеримент, проведен от сътрудниците на University of Bristol (Англия) и Bangor University (Уелс), на доброволци с първоначално нормално тегло и обикновена чувствителност към захар предложили да изпиват само по няколко чаши сладки напитки ежедневно. Само след месец при участниците в изследването се намалила чувствителността към сладкия вкус, променило се теглото и те започнали да избират по-сладка храна, отколкото по-рано.

Общоприето е, че само подсладените газирани напитки вредят на организма, но всъщност плодовите напитки и натуралните сокове, чаят и кафето с много захар влияят също така негативно на здравето ни.

 

Следете страницата ни във Фейсбук, посветена на продуктите на Siberian Wellness:

всеки ден - нов пост

 

Водата не е просто “живот”, това е нашето здраве, активност и младост!

  • Правилният питеен режим помага за контролирането на теглото, тъй като подобрява храносмилането и стабилизира апетита.

  • Употребата на достатъчно количество вода е един от най-добрите начини да се предотврати образуването на камъни в бъбреците.

  • Водата подобрява работата на мозъка: ние по-добре запомняме и анализираме получената информация.

  • Водата ни помага да доставяме хранителни вещества и кислород във всички клетки на организма.

Пиенето на достатъчно вода ежедневно означава да се предпазите от много здравословни проблеми, да запазите красотата за по-дълго, да увеличите издръжливостта и работоспособността си.

Пийте повече качествена вода и се наслаждавайте на живота!

Превод от руски език: П. Аненкова

bottom of page