top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Къде витамините са по-добри: във витаминните комплекси или в храната?


Една от актуалните и противоречиви теми за привържениците на здравословното хранене и активния начин на живот е начинът на получаване на необходимите на организма вещества: витамини, макро- и микронутриенти. Едни от хората са убедени, че трябва да сме в крак с времето и да използваме специални комплекси, а плодовете и зеленчуците да са изключително за гастрономически цели. Други са уверени, че дори съвременните технологии не могат да повторят това, което е създала природата.


Плюсовете на плодовете и зеленчуците


Като начало трябва да кажем, че растителната храна осигурява на организма ни огромно количество хранителни вещества, а не само витамини - с това твърдение никой не спори.

Преценете сами:

  1. Повечето въглехидратиполучавани от растителна храна, се отнасят към сложно и бавно усвояемите.

  2. Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци може да способства за заместване на храни с високо съдържание на наситени мазнини, захар и сол за сметка на простия ефект на обема.

  3. Растителните продукти помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

  4. Употребата на разнообразни зеленчуци и плодове осигурява постъпването на адекватни количества фибри и други пребиотици в организма.

  5. Зеленчуците и плодовете съдържат огромно количество микроелементи с най-различни свойства: само от класа на биофлавоноидите вече са известни около 5000, а те са не само мощни антиоксиданти (някои са десетки пъти по-силни от добре познатите витамини A, E, C), но и регулират тонуса на кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, предотвратяват образуването на тромби, подпомагат запазването на зрението, помагат на черния дроб да инактивира токсините и понижават нивата на холестерола.

Колко да консумираме?


Въз основа на много клинични изследвания, за профилактиката на основните заболявания на цивилизацията, експертите на СЗО препоръчват да се консумират поне 400 г зеленчуци и плодове дневно.


НО!

Проучвания на Руския научно-изследователски институт по хранене към Руската академия на науките доказват, че при приблизително 70-80% от руснаците в различни региони се наблюдава липса на витамини. (Бел. пр. Ситуацията при нас не е много по-различна). В диетата ни има дефицит на основните (най-често срещаните) витамини с 30-40%. Но в повечето европейски страни, САЩ и Канада, положението не е много по-добро.

Данни на Rob Winwood PhD (UK, 2018), изнесени на една от конференциите за здравето на майката и детето, говорят за това, че до 40-50% от бременните жени имат недостиг на основни витамини и минерали.

Защо се развива този дефицит?

В крайна сметка имаме толкова много „хранителни възможности“ (в сравнение с предишните поколения)?

Първо, сега повечето от нас, които водят полуседящ начин на живот, изискват много по-малко калории (2000–2500, докато преди 50 години, поради факта, че хората са работили много поовече физически, са били необходими 3000–3500). Автоматично това води до намаляване на приема на основни витамини, микроелементи и други също толкова важни хранителни вещества, приемани с храната.


Какви са причините?


За съжаление, малко хора могат да изядат препоръчителните количества зеленчуци и плодове. Освен това в много региони тези привидно обикновени хранителни продукти са истински дефицит. За много хора плодовете и зеленчуците все още са сезонно явление. Да, по рафтовете на нашите магазини по всяко време на годината можете да видите огромно разнообразие както от зеленчуци, така и от плодове. Но си струва да запомните някои нюанси.


Всяко растение има свой период на зреене на плодовете. Именно тогава е пикът на концентрация на витамини и минерали в зеленчуците и плодовете, растящи в естествени условия. Следователно само от зеленчуци и плодове, узрели "на място", можем да получим достатъчно количество витамини. За съжаление, това е характерно само за топли райони с мек климат. В други региони растителните продукти идват изключително чрез транспортни компании.


Биохимичните изследвания от последните години, проведени в различни страни, потвърждават, че храната ни става по-малко хранителна и здравословна с годините. Американският биохимик Доналд Дейвис, използвайки стари научни данни и съвременни анализи, сравнява съдържанието на хранителни вещества и микроелементи в зеленчуците от 2009 г. и в същите зеленчуци от 1950 г. Оказва се, че съдържанието на желязо е спаднало с 43%, на витамин С - с 15%, а на витамин В₂ - с 38%.


Също така, не забравяйте, че съвременният начин на живот изисква увеличени разходи на микроелементи: имаме нужда от много повече антиоксиданти, за да защитим клетките си от токсични вещества; имаме нужда от много повече микроелементи, позволяващи да съхраним зрението си (натоварването върху очите се увеличи десетократно); при преумора се консумират многократно повече витамини от група В, поради смог и намаляване на броя на слънчевите дни, не получаваме достатъчно витамин D ...

Списъкът може да бъде продължен до безкрайност.


Оттук следва основния извод: в съвременните условия, дори при консумацията на супер балансирана, екологично чиста и полезна храна, няма да можем да си осигурим необходимото количество микроелементи.


Какво да правим?


Тук на помощ идват специалните комплекси. Всъщност това е и решението на спора кое е по-добро: зеленчуцити и плодовети или витамините?


Благодарение на съвременните технологии, днес хората могат да получат необходимото дневна норма на всички необходими елементи в една или две капсули, без да увеличават порциите и калоричността на диетата си.

Освен това всички тези вещества ще бъдат напълно натурални, тъй като техен източник са все същите същите растителни продукти.


Ако не сте жител на Далечния Север или отдалечени райони, където е почти невъзможно да си набавите свежи растителни продукти, няма смисъл напълно да преминете на витаминни комплекси - по-логично и по-ефективно е да ги направите допълнение към основното меню. Заедно със зеленчуците и плодовете ще получавате множество хранителни нутриенти и ще се наслаждавате на любимите си вкусове, а специални формули ще помогнат да покриете нуждата на организма от жизненоважни микронутриенти.


В асортимента на Siberian Wellness ще намерите следните витаминни комплекси:


Siberian Super Natural Nutrition

Абсолютно натурални витамини, органични минерали и омега-3 киселини.


Siberian Super Natural Sport

Най-необходимите витамини, макро- и микроелементи в максимални дозировки за поддържането на организма по време на интензивни физически натоварвания.


Хронобиологичен витаминно-минерален комплекс.


Essential Vitamins

Базов витаминно-минерален комплекс за поддържане на общия тонус и работоспособност, укрепване на костната система, ноктите и зъбите.


 

Вече знаете отговора на поставения въпрос.

Бъдете здрави и активни!



bottom of page