top of page
  • Аненкова

Великден – как да празнуваме без опасност за здравето?


Великден съвсем наближи. Много от Вас вече планират менюто на празничната трапеза, предвкусвайки кулинарното изобилие и завършването на Великия пост.

За тези, които не са постили, съществена разлика няма да има, освен да се въздържат от поемането на големи количества храна и алкохол наведнъж, за да не претоварват храносмилателната система и черния дроб.

Но онези от Вас, които са постили, си струва да се замислят как да излязат от поста без ущърб за здравето си.

 

Както входа, така и изхода от поста трябва да става постепенно.

Счита се, че колкото по-дълъг във времето е бил постът, толкова по-продължителен трябва да бъде и преходния период.

Резкият преход от един вид хранене към друг може да доведе до печални последствия. А пък неумереност в храненето плюс алкохол могат да сътворят немалко беди: разстройство, болестите на черния дроб и/или жлъчката непременно ще се обадят и т.н.

И това е разбираемо, защото по време на поста организмът се е пренастроил и е изработвал ензими за разцепването на скорбяла, фибри, захар, растителни белтъчини и мазнини, а за да се пренастрои да изработва и ензими за разцепването на месо и животински мазнини трябва време.

Ето защо, пробвате едно (не повече) яйце и малко козунак.

Такъв набор продукти е приемлив за плавната пренастройка на организма, защото яйцето е най-лекият животински белтък, и не забравяйте, че кузунакът трябва да е поне вчерашен.

Що се отнася до месото, то по-добре в първия ден на Великден се въздържайте от него.

И разбира се, салатата не бива е такава, която е обилно объркана с майонеза или залята с тежък сос. По-добре е обикновена зелена салата, подправена със смес от зехтин и лимонен сок.

Какво още не си струва да ядете? – Всичко, което е пълно с оцветители, консерванти, усилители на вкуса и аромата. Всъщност, такива неща е добре въобще да изчезнат от диетата Ви.

 

И за всички, независимо постили или не, ще разкажем как можете да подпомогнете дейността на черния дроб.

Защо пък точно за него ще пишем? Защото той филтрира токсините от кръвния поток, балансира нивата на кръвната захар, създава червените кръвни клетки, играе важна роля в метаболитните процеси и като капак - празничните трапези го натоварват допълнително.

Здравето на черния дроб се влияе от нездравословното хранене, консумацията на алкохол, прекомерната употреба на медикаменти, от замърсената околна среда и др.

И въпреки, че черният дроб е орган, който има свойството да се саморегенерира, в повечето случай, когато има наличие на проблем с този орган, се препоръчва неговата дейност да бъде подпомагана с хранителни добавки, билки и хранителен режим.

Най-често в хранителните добавки за черния дроб се срещат съставки като бял трън, глухарче, жълт кантарион, артишок и др.

Бял трън. Тази билка има установено лечебно действие при чернодробни и жлъчни заболявания. В семената на това растение се съдържа силимарин, който увеличава способността на чернодробните клетки да се регенерират чрез жизненоважен процес, известен като синтез на протеини. Учените са доказали, че силимаринът подпомага изчистването на токсините. Белият трън също така повишава защитата от вируса на хепатит С.

Артишокът стимулира образуването на жлъчна течност и способства за очистването на черния дроб и жлъчния мехур.

Жълтият кантарион притежават мек жлъчогонен ефект, оказва на организма общоукрепващо и тонизиращо действие.

 

С какво Siberian Wellness може да бъде от полза за Вашия черен дроб?

„Синхровитал ІV“ е предназначен за възстановяване и защита на клетките на черния дроб в съответствие с биологичните ритми на човека.

Белият трън активизира обмяната на веществата в клетките на черния дроб, способствайки за тяхната регенерация, повишава защитата от вируса на хепатит С.

Артишокът стимулира образуването на жлъчна течност и способства за очистването на черния дроб и жлъчния мехур.

Байкалският шлемник и жълтият кантарион притежават мек жлъчогонен ефект, оказват на организма общоукрепващо и тонизиращо действие.

Тауринът подобрява оттичането на жлъчната течност и притежава антиоксидантни свойства.

"Лимфосан Г" защитава черния дроб и способства за извеждането на вредните елементи от организма, благодарение на своя състав.

Комплексът от природни сорбенти изпълнява много важна задача – извежда от организма токсичните химични елементи, разрушаващи клетките на черния дроб.

Редовната употреба на жлъчогонните билки, влизащи в състава на "Лимфосан-Г" осигуряват защитата на черния дроб от застой на жлъчна течност, която натрупвайки се започва да "смила" клетките на черния дроб отвътре.

Приятно допълнение при възстановяването и защитата на черния дроб е фиточаят от диви билки № 6 (Защита на черния дроб) от серия Baikal Tea Collection, в които неоспоримата полза се съчетава с прекрасния вкус на байкалските билки.

В рецептурата на тези продукти ще откриете гореспоменатите билки и още такива, които заедно в комплекс да помогнат на Вашия черен дроб да се справи с натоварванията.

Погрижете се празниците да бъдат весели и приятни, предотвратете възможното неразположение!

Интернет–магазинът е на един клик разстояние!

Весели празници и бъдете здрави!

П.С. Ако материалите, които споделяме Ви допадат, можете абсолютно безплатно да се абонирате за новини и статии от формата за абонамент с дясното поле на страницата. Можете да ни следвате и във Фейсбук.

bottom of page