top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Как да помогнем на зрението и здравето на очите си по естествен начин


Най-вероятно не свързвате миенето на ръцете, яденето на зеленчуци или следенето на теглото като ключови стъпки към по-добро зрение, но всички те имат значение.

Наричан още „витаминът за очите“, за хранителното вещество лутеин се смята, че предпазва от поражения на ретината, причинени от светлина. Той се открива главно в зеленолистните зеленчуци и се твърди, че предпазва от очни нарушения, като възрастова макулна дегенерация (ВМД), и други състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Какво е лутеин?

Лутеинът e пигмент (каротеноид), който при нормални концентрации в храната е жълт, но при висока концентрация е оранжев или червен. Той се произвеждат само в растенията, поради което и хората, и животните си го набавят чрез консумацията им. В най-високи концентрации може да се намери в тъмнозелените листни зеленчуци като зеле, спанак, листно цвекло, ряпа, както и в различни други зеленчуци. Интересен факт за лутеина е, че добавен към храната на кокошките подсилва жълтия цвят на жълтъците в яйцата.


Как да си помогнете?

Очите и зрението ви се влияят от много фактори, включително генетика и възраст.

Според експерти, правилна диета, редовно спортуване, поддържане на здравословно кръвно налягане и нива на холестерол, спиране на цигарите, са все мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от ВМД. Също така, не забравяйте да предпазвате очите си от силната слънчева светлина и други източници на синя светлина.

Поддържането на здравословен начин на живот и балансираната диета, подпомогната с подходящите хранителни добавки, която съдържа храни, богати на антиоксиданти, може да допринесе значително за здравето на очите ви.


 

Специално за вас сме подбрали 7 от най-важните, които помагат да се поддържа здравето на очите.


Витамин А

Един от най-важните витамини за очите ни, който играе решаваща роля за зрението, като поддържа чиста външната обвивка на окото – роговицата. Този витамин е също компонент на родопсина, протеин в очите, който позволява виждането в условия на слаба светлина. Витамин А може да подпомогне и защитата срещу други очни увреждания като катаракта и свързана с възрастта макуларна дегенерация.


Витамин Е

Смята се, че много състояния на очите са свързани с оксидативния стрес, който представлява дисбаланс между антиоксидантите и свободните радикали в тялото. Витамин Е е мощен антиоксидант, който подпомага защитата на клетките, включително и на очните, от увреждане от свободните радикали, които са нестабилни вредни молекули.


Витамин С

Както витамин Е, витамин С също е мощен антиоксидант, който може да предпази очите от увреждане от свободните радикали. Витамин С е необходим за производството на колаген – протеин, който изгражда структурата на окото, особено на роговицата и склерата. Проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на риска от развитие на катаракта, състояние, което влошава зрението с 45%.


Витамини В6, В9 и В12

Тази комбинация от витамини може да понижи нивата на хомоцистеина, протеин в тялото, който може да бъде свързан с възпаления и повишен риск от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация.


Рибофлавин (витамин В2)

Като антиоксидант рибофлавинът има потенциала да намали оксидативния стрес в тялото, включително и в очите. По-специално учените изследват потенциала на рибофлавина за предотвратяване на катаракта, тъй като продължителният дефицит на рибофлавин може да доведе до това състояние. Интересно е, че много хора с катаракта също имат дефицит на този антиоксидант.


Ниацин (витамин В3)

Основната функция на ниацина в тялото е да подпомогне за превръщането на храната в енергия. Той може да действа и като антиоксидант. Проучванията показват, че ниацинът може да играе роля в превенцията на глаукома – състояние, при което зрителният нерв на окото се поврежда.


Лутеин и зеаксантин

Двата витамина са част от семейството на каротеноидите, група от полезни съединения, синтезирани в растенията. И двата каротеноида могат да бъдат намерени в макулата и ретината на очите, където те помагат за филтриране на потенциално вредна синя светлина и по този начин предпазват очите от увреждане. Проучвания показват, че тези растителни съединения могат да предотвратят катаракта и да предотвратят или забавят развитието на свързана с възрастта макулна дегенерация.


 

Предложения от Siberian Wellness:


NEUROVISION - Siberian Super Natural Nutrition


Иновационна програма зa активна работа на мозъка и поддържане на остротата на зрението: високи дозировки и максимална усвояемост на активните вещества.

Продукт за тези, които работят с главата си и напрягат зрението си пред монитора - природни компоненти от водещи европейски производители с гарантирано качество и стандартизирано количество на активни вещества.

ДХК Incromega™, Croda, Великобритания: Източник на най-важната омега-3, който се натрупва избирателно в клетките на мозъка и в зрителната система. 114% от дневната норма!

Лецитин, Lonza, Швейцария: Лецитинът, получен от плодовете на соя, е най-важният компонент в мембраните на мозъчните клетки, пряко влияе върху тяхното нормално функциониране. Укрепва нервната система, служи като строителен материал за клетъчните мембрани в мозъка и за обвивките на нервната тъкан, активизира обновяването на клетките.

Гинко билоба, Finzelberg™, Германия: Стандартизиран по съдържание на флавонолгликозиди, които: Способстват за засилване на паметта, повишават концентрацията на внимание, подобряват кръвообръщението в мозъчните съдове, усилват устойчивостта на клетките на мозъка към дефицита на кислород, защитават от окислителните процеси, които са в основата на мозъчното стареене.

Жен-шен, Finzelberg™, Германия: Стандартизиран по съдържание гинзенозиди, които: притежават високи невропротекторни свойства, подобряват кръвообръщението и подхранването на мозъчните клетки, активизират умствената дейност.

Лутеин и зеаксантин, DSM Nutritional, Швейцария и Испания:

Лутеин – това е природен пигмент-светофилтър, блокиращ ултравиолетовите лъчи и защитаващ зрителните клетки от светлинно увреждане. Зеаксантин заедно с лутеина поглъща синя светлина и действа като слънцезащитни очила, намалявайки фотохимични увреждания, които предизвиква излъчването от късите вълни на видимата част на спектъра.

Бета-каротин, DSM Nutritional, Испани: Каротиноидът, необходим за осигуряване на зрителната функция, здрави очи и антиоксидантна защита, е способен  в човешкият организъм да се трансформира във витамин А

Черна боровинка, WJR, Германи: Стандартизиран по съдържание на антоциани – мощни регулатори на функционалното състояние на органите на зрението, които: имат висока антиоксидантна активност, подобряват кръвоснабдяването на зрителните органи, защитават лещата от ултравиолетовите лъчи.

Професионалната програма е обединила в себе си най-ефективните компоненти за активизация на мозъчната дейност, повишаване на вниманието и защитата на зрението от вредното излъчване на електронните устройства.

VISION BOX: ГЛЕДАЙ НА СВЕТА В 4K ФОРМАТ!

Натурални светофилтри

Натуралните светофилтри лутеин и зеаксантин в състава на комплекса ефективно защитават зрителните клетки, като намаляват натоварването от компютърните излъчвания, електронните устройства и слънчевата светлина.

Антиоксидантен комплекс

Anti-age комплексът съдържа 25 антиоксиданта, включвайки комбинация от цинк, бета-каротин, витамини Е и С, защитаващи зрителните клетки от стареене и ултравиолетово излъчване, а също антоциани от черна боровинка, които подобряват кръвоснабдяването на органите на зрението.

Омега-3 киселини

Омега-3 киселините отговарят за храненето на тъканите и добрата проводимост на нервните импулси: ти бързо обработваш входящата информация, а очите по-ефективно се възстановяват след напрегната работа на компютъра или смартфона.

Комфорт и концентрация върху главното – винаги с теб!

НЕОБХОДИМ: На всички, които ползват гаджети и компютър всеки ден!

На ученици, студенти, бизнесмени, офисни работници и блогери.


Синхровитал VII (Synchrovitals VII)


Продукт за хронобиологична защита на зрението.

Комплексът се състои от сутрешен и вечерен комплекс, чиито компоненти способстват за възстановяването на биоритмите на зрителната система, характеризиращи се с редуване на дневно (цветово) и нощно (сумрачно) зрение.

ЗАЩИТА НА ЗРИТЕЛНИТЕ КЛЕТКИ ОТ СТАРЕЕНЕ. Продуктът съдържа природни пигменти – антоциани, които подобряват кръвообращението в органите на зрението и защитават зрителните клетки от стареене и ултравиолетово излъчване, изпълнявайки ролята на светофилтър.

3 ПРИРОДНИ ИЗТОЧНИКА НА АНТОЦИАНИ. Сега вместо един, в продукта са използвани три растителни екстракта (хибискус, арония, черна боровинка), които са източници на пигментите антоциани.

100% ДЕНОНОЩНА НОРМА НА КАРОТИНОИДИТЕ. Продуктът съдържа 100% от денонощната норма за употреба на каротиноиди – вещества, крайно необходими за защита на органите на зрението, в това число бета-каротин (зрителен пигмент), зеаксантин (светофилтър), лутеин (защита на ретината на очите).

УВЕЛИЧЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С. Продуктът съдържа 70% от нормата на натурален витамин С в състава на екстракт от шипики. Той е прекрасен антиоксидант и блокира разрушителните реакции в ретината и лещата, предизвиквани от светлината.



Природна защита на очите от възрастови изменения.

Липидният комплекс „Тримегавитал. Лутеин и зеаксантин. Суперконцентрат“ съдържа висока концентрация от природни пигменти-светофилтри, които блокират опасното излъчване и защитават от ултравиолетовите лъчи очната леща и зрителните клетки на ретината.

Това позволява да се поддържа запаса от светофилтри в необходимото количество за профилактиката на възрастовата дегенерация на клетките на ретината. По такъв начин продуктът намалява натоварването върху зрението от въздействието на компютрите и позволява да се съхрани остротата на зрението колкото се може по-дълго.

Днес можем да се защитим, при това не е толкова сложно да го направим. Трябва просто да запомним: 5-10 мг. лутеин и 1-2,5 мг. зеаксантин всеки ден.


1 капсула съдържа:

Лутеин - 10,0 мг

Зеаксантин - 2,4 мг

Витамин Е - 4,85 мг


Арония и лутеин - Essential Botanics


Билков комплекс за защита на зрението от отрицателното въздействие на ултравиолетовите лъчи и електромагнитните вълни

Растителен комплекс на базата на т лутеин и антоцианини от боровинка и арония.

Намалява отрицателните ефекти на радиацията от електронните устройства и ултравиолетовото лъчение върху ретината и ускорява възстановяването след излагане на ярка светлина. Този комплекс е особено подходящ за хора, работещи под изкуствено осветление, както и за тези, които прекарват много време на слънце без тъмни очила.


Антоцианините подобряват кръвообращението в органите на зрението и предпазват зрителните клетки от стареене и ултравиолетово лъчение.

Редовната употреба на продукта помага да се забавят дегенеративните процеси в лещата на окото и да се предотврати развитието на възрастови изменения.


Продуктът съдържа необходимото количество растителни пигменти-филтри под формата на естествени екстракти.

 

Всеки един от продуктите можете да намерите в официалния интернет магазин на Siberian Wellness

Изберете такъв, който отговоря на потребностите и на финансовите ви възможности в момента, но не пропускайте да се погрижите за своето зрение!


Бъдете здрави и активни!








bottom of page