top of page
  • П.Аненкова - превод по материал на Siberian

Почувствайте разликата, или за пропастта от 800 ккал


1. От какво зависи базовият метаболизъм?

Според формулата на Katch-McArdle стойността на базовия метаболизъм е равна на телесното тегло, без количеството на мастната тъкан (в kg), умножено по коефициент 21,6, към което се добавя корекционен коефициент 370.

Внимателният анализ на тази формула води до един изключително важен извод. Базовият ни метаболизъм (ако не вземете предвид някакви патологични или екстремни състояния) всъщност зависи изключително от съотношението между мазнините и мускулната маса. Не от пол, не от възрастта (тъй като мнозина са свикнали да мислят и отчасти да се оправдават с това), а от съотношението на тези два параметъра.

Да, при жените и възрастните хора базовият метаболизъм е забележимо по-нисък. Но това е причина, а не следствие: и при едните, и при другите процентът на мускулната маса е много по-малък.

Всъщност това е много добра новина, защото ние не можем да повлияем по никакъв начин на пола и възрастта, но обемът на мускулната тъкан е производен на нашите усилия.

Стойността на базовия метаболизъм зависи от съотношението на мускулната и мастната тъкан.

 

2. Как да проверите тази формула?

Нека пресметнем заедно. Например, средностатистическа жена с телесна маса от 70 кг и специфична тежест на мазнини в организма от 30%, ще има свободна от мазнини телесна маса от 70 кг х 70% = 49 кг.

В този случай базовият метаболизъм ще бъде равен на: (49 кг х 21,6) + 370 = 1428 килокалории.

Тоест, получаваме тези същите средностатистически 1500 килокалории, за които пише в наръчниците.

Искате ли да изчислите вашият индивидуален базов метаболизъм?

За да изчислите специфичната тежест на мастната тъкан в тялото си, можете да използвате кантар с функция за анализ на състава на тялото.

Базовият метаболизъм на средностатистическата жена е 1500 kcal.

 

3. За каква разлика в метаболизма става дума?

Представете си, че имаме петима души на една и съща възраст с еднакво тегло - 80 кг. При това един от тях е професионален силов атлет с дял на мазнините не повече от 5%, вторият е лекоатлет с процент на мазнините от 10%, третият е обикновен човек без наднормено тегло с дял на мазнините от 20%, четвъртият е човек с малко наднормено тегло и дял на мазнините от 30 % и накрая, петият - човек с патологично затлъстяване и дял на мазнините над 50%.

Динамиката на базовия метаболизъм, изчислена по формулата на Katch-McArdle при хора с телесно тегло от 80 кг и различно съотношение на мастната и мускулната тъкан

Ниво на физическа подготовка Дял мастна тъкан (в %) Базов метаболизъм (в ккал)

Професионален силов атлет 5 2012

Лекоатлет 10 1925

Човек със средно телосложение

без наднормено тегло 20 1752

Умерено пълен човек 30 1580

Человек с патологично затлъстяване 50 1234

Разликата в базовия метаболизъм при хора с изразено силова мускулатура в сравнение с хората със затлъстяване може да бъде огромна.

Почти 800 килокалории!

А това означава, че ако и двамата поставим за денонощие пред един и същ телевизор, денонощният разход на атлет все едно ще да бъде много по-голям - тези същите фантастични 800 килокалории! Ако им позволите да се движат, тогава разликата става съвършено неприлична. И всичко това защото най-високите показатели на базовия метаболизъм се осигуряват преимуществено благодарение на силовите мускули.

 

4. Какво общо имат силовите мускули?

Работата е там, че издръжливите мускули не могат да растат повече от някакъв свой максимален обем. В противен случай би възникнал конфликт с възможностите на много ефективния, но бавно работещия енергиен апарат на издръжливите мускулни влакна.

Благодарение на своето биохимично устройство, този апарат няма да може да отделя енергия повече от някакво определено максимално количество за единица време. И именно от това количество ще се определи максималната възможна мускулна маса. Ето защо всички маратонци толкова си приличат по своето телосложение.

 

5. Каква е функцията на мастната тъкан?

Мастната тъкан не е просто резервоар за резервна енергия. Това още е и перфектен енергоспестяващ механизъм.

Вижте сами: колкото повече мазнини в тялото ни, толкова по-малко енергия изразходваме за сметка на базовия метаболизъм.

Колкото по-малко са нашите енергийни разходи, толкова по-голям е излишъкът от свободна енергия и толкова по-бързо се увеличава количеството на мастната тъкан.

Колкото по-бързо се увеличава специфичния дял на мазнините в тялото, толкова по-малко сме способни да се движим.

И накрая, колкото по-скромно е двигателното натоварване, толкова по-малък е обемът на мускулната тъкан и толкова повече намалява основният метаболизъм.

Поразително енергоспестяване!

Мастната тъкан – това е съвършен енергоспестяващ механизъм.

bottom of page