top of page
  • Фото автораАлександр Аненков

Дамската интимна хигиена - как да я поддържаме

В наши дни разполагаме с най-различни средства за интимна хигиена и множество практики за поддържане на безупречен външен вид, но дали си даваме сметка за сериозността и рисковете, които крие грешният подбор на продукти и практикуването на нездравословните навици?


Интимната зона е сред най-деликатните области в човешкото тяло и нейната хигиена не бива да се разглежда като козметичен проблем, а като част от цялостната грижа за здравето.


 

Женска физиология


При жените вулвата е първата линия на защита, която предпазва женската полова система от инфекции. Повишената влага, изпотяването, менструацията и хормоналните промени влияят върху женската микрофлора и могат да благоприятстват образуването на инфекции.


Съставът на вагиналната микрофлора варира в зависимост от вътрешни фактори като възраст, хормонални промени (месечен цикъл, бременност) и инфекции, както и различни външни фактори като хигиенни навици, сексуална активност и хормонозаместителни терапии.


Проучвания показват различия във флората на жените на базата на етнически произход. Lactobacillus spp. преобладава във вагиналната среда на жените от бялата раса (89.7%) и на тези с азиатски произход (80.2%), за разлика от тези с латино произход (59.6%) и чернокожите (61.9%).


Тези разлики могат да се обяснят и с различията в хигиенните навици на различните етнически групи. Важността на вагиналната млечна киселина (лактат) трябва да бъде подчертана, тъй като тя корелира с вагиналното здраве, потиска развитието на бактерии, свързани с инфекции (напр. бактериална вагиноза) и има роля в имунната защита. Вагиналните епителни клетки произвеждат редица съединения с антимикробно действие (напр. лизозим и лактоферин).


 

Често срещани вагинални проблеми


Вагиналните инфекции са следствие от множество фактори. Някои от тях включват имунна недостатъчност, хормонални промени, стрес или употреба на вагинални душове, интимни сапуни и други средства за интимна хигиена. Всички тези елементи могат да нарушат нормалната микрофлора и да причинят инфекции.


Често срещани симптоми при наличие на вагинални нарушения са сърбеж, болка, дискомфорт и промени в цвета и текстурата на кожата. Всички тези оплаквания значително повлияват на качеството на живот.


Вулвовагиналната кандидоза, характеризираща се с бяло течение с гъста консистенция без мирис и локално дразнене, е най-разпространената инфекция сред жените в репродуктивна възраст.

Предразполагащи фактори за развитие на тази инфекция включват бременност, слабо контролиран диабет и употреба на антибиотици.


Бактериалната вагиноза е най-честата причина за вагинално течение. Характеризира се с бяло/сиво хомогенно покритие на вагиналните стени и вулва, с миризма на риба и рН>4.5.


 

Вагинална хигиена


Макар и силно разпространени, вагиналните душове нямат научно доказани ползи за поддържане на добра лична хигиена, напротив – те могат да нарушат естествената вагинална флора, излагайки жените на риск от инфекции.


За оптимална интимна хигиена е нужно редовно миене на вулвата с нежен хипоалергенен продукт.

Обикновените сапуни и душ гелове могат да раздразнят вулвата и лигавицата и да провокират или влошат вече съществуващ дерматит.

Продуктите за интимна хигиена трябва да бъдат специално разработени за интимната област, за да се гарантира, че не предизвикват кожни дразнения или повишена чувствителност.

Средствата за измиване, съдържащи натурални растителни екстракти, имат доказано положителен ефект.


 

Какво предлага Siberian Wellness?


Продуктът представлява мек почистващ гел, който хидратира и дезодорира, предпазва от дискомфорт и неприятна миризма в интимната област.


Активните вещества в съчетание с комплекс от растителни екстракти ENDEMIX™ засилват естествената защита на кожата.


  • Екстрактите от аир и амарант оказват антибактериално и противовъзпалително действие.

  • Екстрактът от магнолия успокоява кожата, премахва сърбежа, способства за заздравяване на малки увреждания.

  • Лайката хидратира и възстановява кожата.

  • Млечната киселина способства за поддържане на естествена микрофлора, предотвратява развитие на патогенни бактерии и поддържа pH-баланс в интимната област.

Активни компоненти: екстракти от плодовете на сапунено дърво, магнолия, аир, амарант, невен и лайка, млечна киселина, трехалоза, комплекс от растителни екстракти ENDEMIX™ ( екстракти от рододендрон на Адамс, елеутерокок, родиола куадрифида, левзея, байкалски шлемник ).


 

Правилната интимна хигиена може да помогне за предотвратяване или облекчаване на неприятните симптоми на сърбеж и вагинално течение, както и да подобрят цялостното благосъстояние.


 

Епилация


Премахването на космите в интимната област е по-скоро въпрос на естетически предпочитания, не толкова свързано с интимната хигиена, тъй като космите служат като физическа бариера, която предпазва.

Тяхното пълно отстраняване може да причини микротравма на кожата и последващо разпространение на инфекциозни агенти.

Избирайки да премахнете нежеланото окосмяване, сведете до минимум рисковете от раздразнение, залагайки на специално разработени продукти на базата на естествени съставки.

 

Интимната хигиена при момичетата


Добре е момичетата да се научат да спазват добра лична хигиена още от ранна детска възраст, за да си спестят редица здравословни проблеми в бъдеще. Необходимо е да се имат предвид само няколко прости правила.


• Вагината се самопочиства и не се нуждае от допълнителни грижи, освен измиване на външната част.

• Измиването трябва да се случва от предната част назад, за да се избегне попадане на бактерии от аналната област към влагалището и уретрата. Същото се отнася и за бърсането след ходене до тоалетната.

• По време на менструация санитарните средства трябва да се сменят редовно, за да се избегнат инфекции.

• Продуктите за лична интимна хигиена трябва да са с нежна, хипоалергенна формула.


 

Мили дами, бъдете здрави, активни, красиви!

bottom of page