top of page
  • Аненкови

5 правила при избора на натурална козметика


На рафтовете на магазините, в Интернет, в списанията все по-масово се появяват названия, знаци с различна форма, термини «bio», «eco», «natural», «organic» и още множество уж понятни ни, но все пак не докрай разбираеми думи.

Как да се ориентираме?

За да може пътят Ви към разбирането на «натуралната козметика» да е по-кратък, споделяме няколко полезни правила, които ще ни помогнат по-добре да се ориентираме в цялото многообразие, предлагано от козметичната индустрия.

Правило 1: Понятието "натурална козметика" не е еквивалентно на "органична козметика"

В света на натуралната/органична/еко/био козметика съществува неопределеност в понятията. Рядко някой може конкретно да обясни с какво натуралната козметика се различава от органичната, и различава ли се въобще. От това, разбира се, се възползват някои производители, които рекламират козметични продукти с критични компоненти за «натурална».

А ако ги попиташ „Защо във вашата козметика се съдържа един или друг съмнителен ингредиент?“, най-често чуваме: „Защото това е натурална козметика, а не органична. За това пък в нея има някакъв супер-пупер чудодеен екстракт“.

Макар, че да се направи разликата между натурална и органична козметика не е чак толкова трудно в общия смисъл. В интерес на истината трябва да отбележим, че в ЕС няма точна дефиниция за „натурална“ и „органична“ козметика. Така че, не можем да твърдим, че определенията по-долу са 100% коректни, те са така да се каже, лично мнение.

Натуралната козметика – това е козметика с растителни ингредиенти в състава, извлеци, масла, екстракти. Т.е. всичко, което расте, което ни дава природата, но при това никой не следи дали тези растения не се пръскат например с пестициди, дали не се използват критични вещества за ускоряване на растежа или не са събрани покрай някое шосе.

Но от друга гледна точка, тези растителни ингредиенти може да са взети от екологично чисти места и да са запазили своята първозданна природна сила. Всичко това е на съвестта на производителите.

А органичната козметика (тя, между впрочем е и натурална) – това е козметика, чиито ингредиенти са природни, но са отгледани от човек, по особени правила: без минерални торове, усилители на растежа, ГМО.

При това е важно да разбираме, че съществува както 100% натурална или органична козметика, така и козметика, в която процентът на натуралните или органични ингредиенти е съвсем друг. Въпросът е да се научим да четем етикетите на състава, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients -Международна номенклатура на козметичните ингредиенти).

Правило 2: Списък на ингредиентите

Обръщайте внимание на пълния състав на козметичния продукт, а не само на активните ингредиенти.

Защо е нужно това?

Пълният състав се пише на етикетите след абревиатурата INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) и той обикновено е достатъчно дълъг. Ингредиентите в него са написани по степен на намаляване на количеството им в състава на даденото козметично средства, т.е. който ингредиент е написан най-отпред – той е с най-голямо количество в продукта, а последният написан – с най-малко. В пълния състав трябва да са указани ВСИЧКИ ингредиенти.

Активни ингредиенти – най-често в този списък се указват няколко растителни ингредиенти и се премълчават останалите, сред които може и да има критични.

Ако на сайта на производителя не винаги е указан пълния състав на даден продукт, то на опаковката е задължително да го има.

Намерили сте INCI, значи преминаваме към следващото правило 3.

Правило 3: Намерете критичните ингредиенти в козметиката

Не е нужно да сте химик, технолог или козметолог, за да се ориентирате в състава на козметиката. Ако търсите безопасна, на 100% натурална козметика, просто трябва да умеете да различавате безопасните ингредиенти от критичните.

Ето ПЕТ ингредиенти, които издават, че козметиката не е натурална/органична/еко:

  1. Продукти от нефтопреработката: Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, Vaseline. Те често се намират в началото на списъка от ингредиенти

  2. Силикони, или всички ингредиенти, завършващи на –cone: Dimethicone, Cyclomethicone…

  3. PEG-деривати: всички ингредиенти с приставка PEG (PEG-3, PEG-55, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate и т.д.)

  4. Парабени: ингредиенти с окончание –paraben (Metylparaben, Propylparaben и т.д.)

  5. Критични консерванти: Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, всички думи, завършващи на — amine, DEA, TEA, MEA, EDTA

Има и още един много лесен начин, ако ползвате Интернет. Всеки един ингредиент в състава на продуктите може да се провери за безопастност с помощта на независимата Международна система за оценка на безопастността на козметичната продукция Skin Deep.

При запитване на сайта на EWG’s Skin Deep, всеки инредиент получава оценка на опасност от 0 до 10, отразяващ каква опасност представлява този ингредиент за човешкото здраве.

От 0-2 (зелено) – статус БЕЗОПАСНО; 3-6 (оражнево) – статус СРЕДНА ОПАСТНОСТ; 7-10 (червено) – ВИСОКА ОПАСНОСТ.

Правило 4: Органичен Сертификат

Ако продуктът има екомаркировка – това е най-лесният начин да се убедим, че със състава на продукта всичко е наред. Разбира се, това е при условие, че маркировката е реално съществуваща, а не измислена от производителя. А тъй като няма някакви единни световни стандарти, то добре е да познаваме знаците на организациите, признати в световен мащаб, които имат свои сертификационни правила и издават сертификати след проверка дали един или друг продукт съответства на конкретната сертификационна система.

Ето по-известните от тях:

Федералната Асоциация на производствените и комерсиални компании, козметиката, която притежава сертификата BDIH се изготвя единствено от натурални органични суровини, такива като растителни масла, растителни восъци, растителни екстракти и етерични масла.

Институтът за етично и екологично сертифициране се явява основният сертифициращ орган за натурална козметика в Италия. Козметиката, която съответства на всички строги условия на този сертифициращ орган, получава статуса органична и на опаковката й са оказани съответните обозначения.

Независима екологична организация, призната от Френския комитет по акредитация COFRAC. Стандартите на ECOCERT включват в себе си пълен отказ от вещества с животински произход и продукти от нефтопрепаротка. Използването на компоненти, сертифицирани от ECOCERT гарантират високо качество и безопасност на продукцията.

Международният стандарт NaTrue е в тясно взаимодействие с органите на Еврокомисията и Съвета на Европа. Некомерсиална организация, открита за сътрудничество с производителите на козметична продукция. Нейната цел – реална оценка на качеството на козметиката, разработката на единен подход към сертификацията и общата система за оценка за всички производители в Европа.

Образователна и благотворителна организация, която поддържа и насърчава вегетарианския начин на живот. Марката Vegan има статута на признат международно вегетариански стандарт. Всички продукти маркирани с логото на организацията гарантирано съответстват на всички изисквания на Веганското обществото.

Английска организация, която се занимава със сертифицирането на био продукция. Днес сертификацията от Soil Association получават не само козметични средства, но и хранителни продукти, заведения за обществено хранене, магазини.

Още няколко организации:

Всеки от екосертификататите има различни стандарти, но като цяло, те си приличат.

Сертификатите за органична козметика забраняват използването на:

  • Синтетични аромати и оцветители;

  • Суровина от мъртви животни (мазнини, колаген);

  • Синтетични консерванти (парабени, формалдехиди и т.н.)

  • Продукти на нефтохимията (парафин, минерално масло)

Правило 5: Натурална vs. псевдо-натурална козметика

Навярно не веднъж сте срещали опаковки, на които производителите пишат – без парабени, без силикони, без това или онова. Вашата задача в такъв случай – още по-внимателно четете състава. Защо? Именно такива продукти най-често са псевдо-натурални. Да, парабени в тях няма, но затова пък може да има Methylchloroisothiazolinone. Може да няма Sodium Lauryl Sulfat (SLS), но да има Ammonium Lauryl Sulfat.

И така: 5 правила + знание за 5 вредни ингредиенти ще Ви помогнат да се ориентирате в джунглата на еко/био/органик/натурал/псевдоеко/ козметиката.

И помнете: Вашето здраве е Ваша отговорност и е във Вашите ръце!

В статията са използвани материали от roscontrol.com

Ако статията Ви е харесала, ще сме признателни да я споделите с Вашите приятели! Благодарим Ви!

bottom of page